Te veel prikkels in onze overprikkelde wereld.

Hoe ga je daarmee om? Te veel prikkels in de wereld van dementie. Hoe helpen we daarbij?

In ons brein zit een centrum dat prikkels reguleert. Het laat ons focussen op één ding tegelijk. Zo kunnen we ons concentreren. Als dit centrum niet werkt heb je kans op ADHD. Bij dementie functioneert dit centrum in toenemende mate steeds minder. Dan komen alle prikkels tegelijk binnen. Prikkelstress, zou je het kunnen noemen.

Prikkelstress voorkomen bij dementie is een kalme bejegening en prikkelarme omgeving realiseren. Hooguit 1-2 prikkels tegelijk. Bij de presentatie van ons nieuwe boek Dementie & Empathie bij Donner in Rotterdam, waren ook Emily (met Alzheimer) en haar man aanwezig. Een wereld van boeken en dertig nieuwe gezichten in een vreemde zaal was voor haar op het randje.

We hadden Emily een half jaar geleden geïnterviewd en waardeerden haar komst enorm. Zelf wilde ze ook heel graag bij de boekpresentatie zijn. Tegelijk zag je haar gevecht met de grote hoeveelheid prikkels in een nieuwe omgeving. In de toilet was ze al even de weg kwijt. In de zaal zocht ze een plaats achterin. Na afloop geen borrel, meteen naar huis. Haar man voelde dat haarfijn aan. Als een zeer empathische mantelzorger, 24 uur per dag, ervaart hij dagelijks welke drukte nog kan en welke niet meer kan.

Hulp bij het voorkomen van prikkelstress is je continue verdiepen in die ander met dementie. Gelukkig hebben we empathie: door de ogen van de ander naar hun wereld kijken. Dat is de kunst van contact met mensen met dementie. Daarom kreeg ons nieuwe boek ook die ondertitel.

Te veel prikkels

/

Altijd in lockdown

/

Eerlijkheid

/

Denken gaat niet meer

Ik ben de weg kwijt

Wat is jouw waarde?

Te veel prikkels

/

Altijd in lockdown

/

Eerlijkheid

/

Denken gaat niet meer

Ik ben de weg kwijt

Wat is jouw waarde?