Ik ben de weg kwijt

Op haar hurken in de meterkast. Zo werd mevrouw Ada op hoge leeftijd met de ziekte van Alzheimer door de thuiszorg ’s morgens gevonden. Misschien had ze in de oorlog met haar ouders moeten schuilen in de kelder of kelderkast. Op zoek naar veiligheid was dit dus voor haar de plek waar die te vinden was.

Met onze 24-uurs hulp was mevrouw Ada binnen twee dagen weer als daarvoor, inclusief haar beperkingen door dementie. Ze at, dronk, wandelde, sliep en had babbels.

Omdat het geheugen mensen met dementie steeds verder in de steek laat, is iedere situatie nieuw voor hen. Hierdoor zijn ze vaker angstig.

Aan familie en zorgverleners is het de uitdaging dit te voorkomen. Een vertrouwde omgeving met niet teveel prikkels is voor hen een veilige omgeving. Plus de aanwezigheid van iemand die met een rustige en liefdevolle bejegening angst voorkomt of helpt te overwinnen.

Daarvoor hebben wij empathie. Empathie is het inleven in de ander en hem of haar begrijpen. Voor familie en zorgverleners in alle fasen essentieel bij het afstemmen van de juiste communicatie, hulp en zorg.

‘Als je mensen wilt leiden, leer dan hoe je ze moet volgen’, schreef Lao Tzu.

Te veel prikkels

/

Altijd in lockdown

/

Eerlijkheid

/

Denken gaat niet meer

Ik ben de weg kwijt

Wat is jouw waarde?

Te veel prikkels

/

Altijd in lockdown

/

Eerlijkheid

/

Denken gaat niet meer

Ik ben de weg kwijt

Wat is jouw waarde?